2011. július 7., csütörtök

  
Óvintézkedések papagájtartóknak
(mire ügyeljünk, hogy kedvenceink hosszú életűek lehessenek)

Írta: Carolyn Swicegood 
E-mail:  Carolyn@landofvos.com  
Eclectus honlapján:  www.landofvos.com 
Eclectus E-mail lista:  www.landofvos.com
Fordította: Hunyadi Katalin


Élelmiszerek, melyeket tilos adni papagájnak :
Avokádó (és a belőle készült guacamole), csokoládé, kakaó. alkohol, barack mag, őszibarack mag, szilva mag, aszalt szilva, rebarbara levél (a szárát ehetik), cherimoya gyümölcs (más néven puding alma) magja,  a burgonya és a paradicsom növény levele és szára,  a túlságosan sós burgonyás és paradicsomos ételek (pl. chpis), cukor, zsír, koffein, mesterséges színező és ízesítő szerek, tartósító szerek és más vegyszerek. Ugyanilyen veszélyesek a penészes ételek és a (sületlen) vagy nyers húsok. Minden papagáj eleségnek  olyan frissnek és tisztának kell lennie, mintha csecsemőknek  adnánk.

A konyha különösen veszélyes a papagájok számára , főleg ha éppen főzünk. A nyílt láng, a forró tűzhelylap, a nyitott edények (forró vagy fagyos ételekkel) ugyanolyan veszélyesek lehetnek a papagájok számára, mint a dohányzás vagy más toxikus füst.
A mosogatógép gőze és párája megölheti a madarat. Pl. ha egy műanyag edény a száradás alatt mérgező gázt bocsájt ki. A mosogatógép mosószerei olyan vegyszereket tartalmaznak, amiket a mosó- és szárítóciklus alatt elpárologtatnak a levegőben. Ezért  és az alábbi okok miatt papagájokat tilos konyhában tartani.

A Teflon (PTFE), Silverstone és általában a tapadásmentes sütők, edények halálos, szagtalan gázt bocsátanak ki magukból, amikor túlhevülnek. A teflont, mely különösen veszélyes, használják még fűtőszálaknál, sütőkben, lámpákban, vasalókban, serpenyőkben, kenyérsütőgépekben, wokban, gofrisütőben, elektromos serpenyőkben, kukoricapattogtató gépeknél, kávéfőzőkben, pecsenyesütőkben, hajsütővasaknál, hajszárítóban és még számos más termékben. Nézd meg mindig a termékek címkéjét és ha szükséges, távolítsd el madaradat olyan helyekről, ahol ilyen dolgokat használsz
!

Az öntisztító sütők nagyon magas hővel égetik ki magukból az odaragadt ételmaradékokat, ezalatt olyan mérgező füstöt bocsátanak ki magukból, hogy percek alatt képesek megölni a madarat.

A sütőzacskók, különösen a teflonnal kombináltak szintén képesek mérgezést okozni a madaraknál. Általában ahol sütünk, főzünk ott madárnak nincs helye.

Öreg dió héja vagy kukoricacsutka is veszélyes lehet a madarakra, gomba spórák tapadhatnak rájuk, mikor piszkosak vagy nedvesek. A kalit aljába inkább újságpapírt használjunk, mint kukorica csutka darálékot.
Cédrus és szikvojafenyő (redwood) forgács veszélyes a madarakra, sose használjuk kalitkában, röpdében vagy odúban. Rezgőnyárfa vagy fenyőforgács biztonságos számukra!

A kalitkának biztonságos fémből és festékkel kezelve kell készülnie, ügyeljünk a rácstávolságra és az üres táltartó karikákra is, nehogy megfojtsa vagy megsebesítse a madarat. Sose hagyjunk üresen táltartó karikát, ha mást nem, tegyünk az üres tálba játékokat a madárnak! Etetőtálnak a rozsdamentes fém a legjobb, nem tapad rá baktérium, jól tisztán lehet tartani.

Sose kössünk a lábgyűrűre szalagot, ne használjunk béklyót, lábpórázt a madarunkon a lábak és a lábujjak biztonsága érdekében, ezek néha halált is okozhatnak.
A mikrochip az elveszett madarak azonosításához nélkülözhetetlen.

A halogénes lámpák rendkívül melegek, képesek megégetni vagy megölni a kisebb madarakat, ha rájuk szállnak.

Fémmel burkolt tárgyak , cink, réz, vas és egyéb fémek  fémmérgezést okoznak a madaraknál, ha a szervezetükbe kerülnek. Veszélyes lehet a galvanizált ketrec, a madárház drót, házi kulcsok, különösen az arany színűek, ólom alapú festékek, fém és cink alapú festékek, linóleum, vinyl redőnyök(műanyag), pezsgős és borosüveg fólia és általában az alufólia, ólomnehezék, csengők ólom nyelvvel, ólomüveg, helytelenül festett kerámia, ruhaékszer (különféle csilivili ruhadíszek), tükör hátsó oldala, réz egycentes, művész festékek, melyek kadmiumot tartalmaznak, fényes kartonpapír vagy papír, mágneses kártyák vagy bankkártyák.

Timsószerű vérzéscsillapítókat nem szabad használni, ha vért veszünk a madár lábából vagy esetleg túl vágjuk a körmét. A vérzést ugyan elállítják, de tönkre teszik a madár bőrét. Legjobb ilyenkor kukoricakeményítőt vagy kukoricalisztet összekeverni aloéval, akkor jobban a bőrre tapad és az aloe fájdalomcsillapító, sebgyógyító hatású is.

Kutya, macska, görény és más háziállat komoly veszélyt jelent a madarakra. Ha megkarmolják vagy megharapják a madarat akkor Pasteurella baktériummal fertőződhetnek, ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell vinni, mivel ez életveszélyes fertőzés. Soha ne hagyd felügyelet nélkül a madarat más háziállatokkal.

 A rovarírtó spray-k megmérgezik a levegőt és képesek megölni a madarakat. Biztonságosabb, ha olyan csapdákat használunk, melyeket úgy tudunk elhelyezni, hogy a madár nem fér hozzá.

A különféle tetű és élősködőirtó lapocskák és spary-k megmérgezik a madarakat, azok is, amelyeket a kalitban kell elhelyezni. Tetű elleni samponokat se használj a madarakon.

Ragacsos rovarölőket (repülő rovarokra) csak olyan helyen használj, ahol a madár vagy más háziállat nem fér hozzá. Ha mégis a tollára kerül, akkor citrusolajjal vagy mogyoróvaj krémmel lehet eltávolítani onnan.

Klippelt szárnyú madarak szárnyait gyakran kell ellenőrizni a repüléssel kapcsolatos balesetek miatt, illetve amikor kivisszük, használjunk hámot, pórázt vagy szállítót. (A madár nem azért repül el, mert nem szereti a gazdáját. Megijed valamitől és huss, már el is száll, az adrenalin felszökik a vérében és csak repül felfelé, mikor leszáll akkor már a helyismeret hiánya miatt nem talál vissza a gazdájához. A cikk fordítójának megjegyzése.)

Átlátszó vagy visszatükröződő felületeket, mint üvegablak, ajtó, tükrök, meg kell mutatni a madaraknak. Szembesíteni kell őket a ténnyel, hogy azok szilárd felületek. A legtöbb papagáj erre megtanítható, úgy, hogy a kezeden tartva odaviszed és a lábát, fejét, testét odanyomod, hogy érezze a kemény felületet. Esetleg különféle matricát is használhatunk a felületen jelezve, hogy nem átjárható.

Nem szabad mennyezeti ventilátort használni, ha a madarak szabadon  vannak a lakásban. Továbbá az alábbi dolgok is veszélyt jelentenek a kalitból kinn lévő madarak számára: nyitott ablakok és ajtók, forró fazekak, a tűzhely gázégői vagy még meleg elektromos főzőlapja, nyitott víztartályok (WC, kád, mosdó), mérgező vagy tüskés szobanövények, elektromos vezetékek, gyógyszerek, rovarcsapda és más toxikus anyagok.

A játékokat időnként meg kell tisztítani és ellenőrizni, nincs-e olyan része, melyet a madár a csőrével képes leszedni, lenyelni, esetleg fennakadhatna a torkán. A laza kötelek, láncok a lábra, lábujjára, nyakára tekeredhet és így megölheti a madarat. A játék felakasztásához mindig teljesen zárt rozsdamentes karikát használjunk, ne kötelet vagy láncot, ami a madár teste, lába, feje köré tekeredhet.

Préselt lambéria, faforgács lap, OSB lap a madár számára veszélyes, mivel a ragasztó toxikus anyagokat tartalmaz.

Szobanövényektől és ezek műtrágyáitól szintén tartsuk távol madarunkat, mert mérgezőek lehetnek. Néhány a legmérgezőbb növények közül: azalea, leánder, ricinus mag, cikász pálma, tiszafa, diffenbachia, nárcisz és a gumója,aszparágusz, fagyöngy, mikulásvirág, filodendron, burgonyacsíra.

Cigaretta, szivar, pipa közelében nem tartózkodhat madár. A füst passzív belélegzése is károsítja  az érzékeny légzőszerveiket, a szemeiket és a bőrt. A nikotin megtelepedhet az ülőrudakon és a kalit más részein. Az érzékenyebb fajoknál akár öncsonkításhoz (lábujjak vagy láb lerágásához) is vezethet a mérgezés (pl. amazon fajok).

Illatos és potpourri olajokat sosem lehetne használni papagájok mellett. Parfüm, hajlakk és más aerosolos termék szintén a légzőszerveket károsítja.

Légtisztítókat, illatos spray-ket se használjunk a madár közelében. Használjunk helyette fűszereket a levegő frissítésére: fahéj, szegfűszeg, vanília, citrushéj.

A gyertyák égés közben méreganyagot bocsátanak ki, illatosított gyertya nem használható abban a szobában, ahol a madár él. A méhviaszgyertya általában biztonságos a számukra.

Ne használjunk a madárral azonos légtérben szőnyegtisztító spray-ket vagy porokat, különösen olyanokat, amelyeket később ki kell porszívózni. Használjunk helyette vizet, szódabikarbónát, ecetet vagy  grépfrút mag kivonatot.

Tisztító és fertőtlenítő szerek, mint fenyőolaj, ammónia, penész- és rozsdaoldó, WC, csatorna és bútortisztító, autóápoló szerek, fehérítő és színes mosószerek és öblítők irritálhatják a madár bőrét, légzőszerveit, szemét mikor a környezetében használják.  A keményítőspray szintén mérgező.

Otthoni felújításhoz, javításhoz használt kellékek: építőanyagok, ragasztók, festékek, oldószerek szintén mérgezőek a madarak számára.

Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények, melyek teafa olajat tartalmaznak, mely a Melaleuca fa olaja (mirtuszfélék családja) akár receptes akár szabadforgalmú gyógyszer a papagájoktól távol kell tartani.

Penész az ételen vagy a levegőben a papagájokra veszélyes. Aspergillus penész okozza  a halálos kimenetelű Aspergillosist. Ez a gomba a helytelenült kezelt és tárolt ételeknél fordul elő, különösen a kukoricánál és az amerikai mogyorónál. Otthonunkban a túlzott nedvesség, különösen a fürdőszobában, okozhat penészesedést.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, ízetlen gáz, melyet a kemencék vagy más nyitott illetve zárt fűtőberendezések termelnek. A madarak rosszul szellőztetett,  fűtött területeken nagy veszélyben vannak.
(A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik. Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz, ugyanakkor sokkal  erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. A szénmonoxid-koncentráció emelkedése szén-monoxid érzékelővel jelezhető. A fordító megjegyzése)

Száraz vegytisztítás, melyet perklóretilénnel végeznek otthon, szintén mérgezést okoz madarainknál.
A laborállatok, melyeket perklóretilénnel kezelnek rendszerint rákbetegségben pusztulnak el.

Az emberi nyál kórokozókat tartalmaz,melyek halálosak a madarakra. Sosem kéne megengednünk nekik, hogy a fej üregeibe tegyék a csőrüket vagy hogy a fogainkat tisztítsák. Különösen emberi ínybetegség esetén fertőződhet madarunk a nyálunkon keresztül.

 Molyirtók (labda és riasztó) tartalmazzák a para-diklór-benzolt, mely laborállat kísérletek során  rákbetegséget okoz. Ez az anyag megtalálható még dezodorokban és WC fertőtlenítő szerekben.

A tisztaság nagyon fontos a madarakkal való foglalkozások alkalmával. Mindig moss kezet, mikor a madarak ételeit, italait készíted!

Karantén: ha új madár érkezik a már meglévők közé karantént kell alkalmazni, melynek ideje 1-3 hónap. Állatorvosod adhat tanácsot, hogy mennyi ideig is kell a karanténnak tartania. Ha elviszed a madaraidat más madarakhoz, vásárokra, madaras összejövetelekre tulajdonképpen lehetséges veszélynek teszed ki őket.

Mindenkinek tudnia kell, hogy sürgős esetben hol van a közelében olyan állatorvos, aki ért a papagájokhoz, tudnia kell az  orvos elérhetőségét. Ha hosszabb időre, napokra távozol, mindig gondoskodj valakiről, aki felügyeli és ellátja a madarat. A gondozóval mindig beszéld meg, hogy esetleges probléma, vészhelyzet esetén mit tegyen a madárral.
















Nincsenek megjegyzések: