2008. február 26., kedd

Mielőtt magadhoz veszel egy sapist ( vagy más papeszt)!!!! Olvasd el, pls!!!!



Mit kíván egy sapis???


- Minden elváláskor hiányzol nekem, kérlek vedd ezt figyelembe, mielőtt magadhoz veszel!!!! Szükségem van rá, hogy naponta rendszeresen foglalkozz velem.

- Ne szidj és ne büntess szigorúan. Neked van családod, munkád, szórakozásod, vannak barátaid és céljaid - de nekem csak Te vagy ...

- Adj elegendő időt arra, hogy megértsem, mit vársz tőlem.

- Légy velem türelmes, megcsíphetném a kezedet, de nem teszem. Ha mégis baj történik, gondolkodj el rajta, hol volt a hiba, nem biztos, hogy én követtem el ...........

- Állandóan beszélj hozzám. Ha szavaidat nem is mindig értem, a hangodat és a hangsúlyaidat jól ismerem.

- Gondolj arra, hogy a fajtársaim ma is szabadon élnek az esőerdő koronájában . Kérlek, engedd hogy naponta rendszeresen kaliton kívül legyek , persze felügyelettel .

- Etess változatosan gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ne sajnáld tőlem a jó falatokat. Legjobban akkor ízlenek, ha Tőled kapom - s igyekszem viszonozni kedvességgel és szeretettel.

- Te vagy az én gazdám - és nem mások. Ezért kérlek, ne kényszeríts arra, hogy idegeneknek is szót fogadjak, vagy bohóckodjak nekik, s ne alázz meg előttük. Ha beszélek és játszom, azt csak Neked teszem , a Te kedvedért. Kedvelem a vendégeket, de engedd meg, hogy én döntsem el, kivel barátkozom.

- Ne feledd, hogy idővel nekem is kialakulnak az egyéni tulajdonságaim, szokásaim és érzelmeim. Fogadd el, hogy számomra ezek ugyanolyan fontosak, mint Neked a sajátjaid.

- Én hosszú ideig élek, vedd számításba ezt is. Szeretném az egész életemet Veled tölteni. Kérlek, gondoskodj rólam, ha beteg vagy öreg leszek - hiszen Te is öreg leszel egyszer...

2008. február 23., szombat

Caiques - Részletek Karen M Crassi írásából

Vicces, társaságkedvelő, merész, akrobatikus, féktelen és szeretetreméltó. Ezekel a szavakkal írhatjuk le annak a papagájnak a személyiségét, akit feketesapkásnak hívnak. (amerikai neve: caiques a hangjából ered:kye-eeks).
Két faja ismert,a Pionites melanocephala (feketesapkás), és a Pionites leucoaster (rozsdássapkás). Mindkét madár Dél-Amerikából származik.
Ezek a madarak gyönyörű színűek. Az egyik fajnak fekete álarca van, amely a tarkótól a fej koronáján át a szemek alatti részig tart, mint Zorró álarca. Ő a feketesapkás papagáj.

A madaram feketesapkás, a neve Ricochet.Személyisége és viselkedése leginkább a lóriéra hasonlít. Szüntelenül játszik a játékaival miközben néha megáll hogy egyen vagy aludjon. Fejjel lefelé lóg (ezeknek a madaraknak nagyon erős lábaik vannak), leng vissza és előre és végül felcsapja magát a rúdra. Különösen kedveli a bőrt, fát és kötelet, ezek azok a fajta játékok, amibe könnyen belemélyeszti a csőrét. Játszani fog olyan játékokkal is, amiket a legtöbb ember nagyobb madaraknak, mint például amazonok, vásárolna. Nem félnek semmitől és amikor kinn vannak a kalitkáből erősen figyelni kell rájuk, nehogy kárt tegyenek magukban.Amikor a gazdájukkal vagy más emberekkel játszanak, szívesen szörfölnek rajtuk. A csőrével megragadja a ruhát és a mellét meg a fejét dörzsöli erősen az emberhez. Senki nem tudja, hogy mért csinálják, de nagyon szeretik.
Ők konokok tudnak lenni, úgyhogy a következetes fegyelem az elejétől fogva egy követelmény. El kell dönteni, mi a nem elfogadható viselkedés és azt az elejétől be kell tartani.Ricochet, mint a többi sapis, szeret az ujjaimmal úgy játszani, mint a játékaival. Az nem durvaság, inkább kiváncsiság és játékosság. Ha ezt nem kedveled, tarts a kezed ügyében néhány játékot, játéktelefont és szépen el lehet terelni a figyelmét.
Reggelente, ha a kedvenc humanoid elhagyja a szobát, hallatja a hívófüttyét. A jó hír, hogy ez nem olyan erős, mint egy kakadué vagy aráé.Főképpen akkor hallatja, mikor reggelire vár, az evés amúgy is a kedvenc foglalatosságainak egyike. Ez azonban nem ugyanaz, mint a füttyei és a kedves motyogása.

Ricochet is hív reggel, éles hangon, de nem hosszú ideig. A sapis képes néhány szót megtanulni, ha az időd engedi és megtanítod rá, akkor ezeket fogja használni hívásként. Ha úgy találod, hogy túl hosszú ideig hív, takard le valamivel és csak akkor vedd le a takarást, ha elhallgatott.

Nagyon okos madár, hamar rá fog jönni, hogy mit akarsz tőle. Tökéletesen megérti, hogy mit hagysz jóvá és mit helytelenítesz, csak következetesnek kell lenned.
A szárnyvágás a személyes döntésed lehet. Ha úgy döntesz, hogy megvágod, nem kell túlságosan. Nem erős oldaluk a repülés.
Sok ember kedveli a sapisokata társaságkedvelő, merész személyiségükért. Mások gyönyörű színeikért. És mások mert ők egy nagy papagáj kisebb testben. A fenti okok közül mindegyikéért kedvelem ezt a fajt.
Ha egy kisebb papagájt keresel nagy személyiséggel, gondolkodj el rajta, hogy feketesapkást veszel.
http://www.boaf.com/article_4.htm

Feketesapis étlap és itallap

Tepertő, szalonna, édesség, söröcske, minden, ami tiltott dolog egy papesz számára, na azokat nagyon szereti. Még olyan áron is, hogy rövid közelharcot vív az áhított falat megszerzéséért vagy nemes egyszerűséggel ellopja. Vannak azonban olyan dolgok, melyek abszolute tilosak egy sapisnak (más papagájnak is).
Ezeket írjuk ide előre, természetesen ha szükséges, bővítjük a listát:

TILOS ÉTELEK
alkoholos italok, csokoládé, tejes ételek (natur joghurt, kefír adható),avokádó, gomba,zsíros ételek, cukros ételek -italok, koffein,


Azok a papagájok, szinte egész életükben a fák koronáján élnek, a magok mellett nagyon szívesen fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt. Az arány körülbelül 40 % mag és 60 % gyümölcs-zöldség.
Magkeveréknek én a Versele Laga Ara Loro Park Mix-et ajánlom(2 evőkanál/madár), hozzá pedig egy teáskanálnyi hullámos vagy kanárimagot, diót és dióféléket. A normális dió kettőbe szedve minden nap ott vigyorog az etetőtáljukba. Elbíbelődnek vele, míg a belét kiszedik, közben pedig a csőrük is kopik. Figyelem és ha délutánra megeszik a magot, akkor kapnak még.
A megmaradt magokat minden nap cserélem, amit kiöntök, azon vidáman ellakmároznak a kerti madarak egész évben.
Gyümölcskeverék: alma, citrom, füge, bodzabogyó (virág is), narancs, banán, sütőtök és a bele,szőlő,kiwi,mango,mandarin vagy bármilyen idénygyümölcs, de legalább 4-5 féle keverve és az aratálat tele teszem, mert az délutánra el is fogy.
Zöldségkeverék: répa, fehérrépa, zeller, cukkini, zöldborsó, zöldbab, kukorica,karalábé, cékla,paprika, csípőspaprika, brokkoli és bármilyen idényzöldség, szintén 4-5 féle keverve.
Csíráztatott mag (én csak hétvégén adom, mert nem tudom előbb megcsinálni):mungobab, lucerna. búza, zab, rozs, köles, napraforgó, szójabab.
Ezenkívül ha bármi olyasmit főzők, pl. zöldborsófőzeléket, húslevest stb. akkor abból is kap egy kevés főtt zöldséget, tésztát és csirke vagy pulykamellet. Nagyon szeretik a csirkecsontot.
Túl sok fehérjét nem szabad adni a papagájoknak, mert idős korukra köszvényesek lehetnek tőle.
Van egy Fressnapfban kapható, felakasztható zöldségtartóm ( a rágcsáló osztályon lehet kapni) arra saslikot készítek, mindenféléből, nagyon jól elszórakozik vele, míg leszedi.Szintén ott kapható a tojás alakú, lukacsos bármitartó, abba is dugok répát, almát, hadd dolgozzon vele, míg kiszedi.
Veszek 1 literes FL Aloe Vera gélt és havonta kap belőle 1 egyhetes kúrát. Minden papagájnak kifejezetten jót tesz az Aloe. Gyönyörű lesz a tolla tőle és a szervezetét is rendben tartja. Tudom, hogy nem olcsó, de 1 liter kb. 1 évig elég is nekik. Üdítőskupakból nagyon szépen kinyalogatják és akkor nem megy pocsékba belőle.
Ősszel és tavasszal veszek 1 doboz Normafloret, minden nap kap a vizébe 1 ampullányit.
A Lidl boltokban lehet kapni egy olyan diókeveréket, melyben megtalálható a kesu- és a pekándió, kevés mandula, törökmogyoró és mazsola. Ebből is teszek a magok közé 2x vagy 3x hetente. Amerikai mogyorót nem adok a madaraimnak semmilyen formában az Aspergiilosys miatt.
Régebben is kaptak mindig gyümölcsöt és zöldséget, de mióta nemes papagájom is van, észrevettem, hogy bizony lényegesen több és többféle gyümölcs-zöldség fogy, mint előtte, aminek persze nagyon örültem. Utána jártam a dolognak és olvastam, hogy mennyiféle zöldet fogyaszt a sapis.
Gyakorlatilag mindenféle zöldség és gyümölcs adható neki. Én mindig legalább 4-5 félét keverek, mindig van benne narancssárga és piros színű is a vitaminok miatt.A kalitban lévő nagy aratál simán tele van és még van, amikor délután utána kell tölteni, persze akkor már kevesebbet kapnak. Ami megmarad, azt sosem hagyom a kalitban, másnap reggel kiöntöm és frisset kapnak.
Természetesen minden nap kimosom a táljaikat is és mindig tiszta tálba kapnak enni.

Tetszés szerint adható Hema vitamin is, különösen a téli időben nagyon hasznos.

Ehhez a változatos és igényes koszthoz szinte "jár" az Arcadia Bird Lamp, aminek a seítségével alakítja a szervezetük át a gyümölcsöket és zöldségeket vitaminná. Ugyan nem olcsó és két évig lehet használni, mégis nagyon fontos a madár egészsége érdekében.

http://www.arcadia-uk.info/product.php?pid=17&mid=13&lan=en&sub=&id=4

A Galambászkuckóban rendelhető.

www.galambaszkucko.hu

2008. február 21., csütörtök

A feketesapkás jellemzése


Feketesapkás papagáj



Rozsdássapkás papagáj







A blogban található cikkeket főleg amerikai honlapokról fordítottuk, természetesen oda írjuk minden esetben, hogy honnan.
Részletek a wikipédiából:
http://en.wikipedia.org/wiki/Caiques

Caique

A Pionites nemzetségbe tartozik, melynek két faja van, a feketesapkás és a rozsdássapkás papagáj.
Mindkét faj Amazonas folyó mellett él. Míg a feketesapkás az Amazon folyó nyugati, a rozsdássapkás a déli részén él. Általában jobban szeretik az erdős területeket és megélnek gyümölcsön és magokon. A fs szívesen tölti az idejét a fák koronáján, miközben eszik vagy játszik. Párokban vagy kicsi csoportokban élnek.
A feketesapkás nagyon színes papagáj, tollai zöld, sárga, narancs, fehér és fekete színekben pompáznak. Táncoló papagájként is ismerték, mert gyakran táncolt ütemes tapsolásra, zajra.

A feketesapkás népszerűsége egyre növekszik. Szívesen játszik az emberekkel, de játékokkal is, jellegzetesen hanyatt fekve. Nem különösen szeretnek repülni és hamar elfáradnak. Más, jól repülő madarakkal összehasonlítva ügyetlenek és lassúak a levegőben. Lábaik viszont igen erősek, szívesen másznak, ugrálnak. A viselkedésüket leggyakrabban a lóriéhoz hasonlítják: ők Dél-Amerika lórijai.
Az a feketesapkás, mellyel foglalkoznak nem hangos madár. A hívóhangja erős: magas, metsző és kellően éles, hogy a dzsungelben a csapattársak meghallják. Rendkívül aktív madarak, a párok nagyon szívesen kurkásszák egymást. Más fajok iránt rendkívül bizalmatlanok, aki más papagájjal együtt szeretné tartani, gondosan kell őket összeszoktatnia. Nagyon igénylik az ember figyelmét és társaságát.Makacsok, nem zavartatják magukat, ha ezt azt el lehet lopni, pl.szemüveget melyet kíválóan meg is tudnak rágni, de egy kis játékkal, foglalkozással el lehet terelni a figyelmét.
Beszédkészségük nem fejlett, az gazdák főleg a játékosságukért tartják. Néhányuk azonban képes a beszédet utánozni. Sokuk megtanul dallamokat fütyülni könnyen és néhányan közülük egész repertoárt tud. Szeretik a környezet hangjait is utánozni: telefon, mikro.
Rendkívül megnyerő és vicces madarak, de néha forrófejűek tudnak lenni. Csak az tartson feketesapkás papagájt, aki képes arra, hogy a madárral minden nap foglalkozzon.
A nemeket csak vizsgálattal lehet meghatározni.

Villogó szemek - mit jelent a sapis tesbeszéde??

Ha ránézel egy sapis szemére, tökéletesen tudod, hogy milyen a hangulata. A Dél-Amerikai madarak (amazon, ara, feketesapis stb.)egyik jellemzője, hogy a szemük ideges, izgatott, bizalmatlan lelkiállapotban villog. Ez onnan ered, hogy a pupillája teljesen összeszűkűl, olyan kicsi lesz, mint a gombostű feje. A pupilla körüli rész megnövekszik és narancsos-piros színétől tűnik a szem villogónak. Szinte lobog, ahogyan a madár a fejét forgatja. Amikor a madár szeme villog, légy óvatos. A legjobb ilyenkor békén hagyni, hogy magától megnyugodjon.Hamar megnyugszik, ha a pupillája kitágul, már nyugodtan odanyúlhatsz hozzá.Ha azonban erre nincs mód, használj egy vastagabb törülközőt, ennek segítségével tedd vissza a kalitjába.

A sapis - füttyök, hangok, beszéd

Egyelőre csak szóban..... később audio formában is....



Hívóhang: éles, erős, hangos, jellegzetes kiáltás. Innen kapta amerikai nevét a madár: kye-eek (caique).
Általában reggel hallatja. Napközben csak akkor, ha veszélyt észlel (macka, másik madár).


Füttyök: bár nehezebben tanul meg beszélni vagy nem is beszél, sok hangot képes utánozni, más madarak énekét is. Kellemes, füttyögős, lelkes , vidám hangok ezek, olyan , mint a madár habitusa.


Motyogás: imádja, ha suttognak neki és akkor ő is ezt a kedves, motyorászos hangot hallatja.


Kárálás: idegen, új dolgot vett észre a környezetében. Bizalmatlanul, figyelően kárál, amíg meg nem győződik róla, hogy a számára veszélytelen. Irigykedik valakire vagy valamire, esetleg evés közben, ha más házikedvenc közeledik, a kárálás átcsap csendes morgásba.


A feketesapkás füttye és vészkiáltása:::
http://www.xeno-canto.org/sounds/uploaded/ASEUAUOXZA/Otot-PioMel.mp3

Feketesapkás a családban

Ide is várjuk a kérdéseket, de a saját tapasztalatainkat is megosszuk Veletek.

2008.04.29.

Ezt a levelet egy friss, ropogós feketesapis gazda ismerősömtől kaptam, 4 gyermeke mellé választotta ötödiknek a kismadarat:

Szervusztok!

Hát elmondhatatlanul nagy öröm ez a kis lény!

Télleg olyan, mint az ötödik gyerek a családban, de anélkül, hogy pelenkázni, szoptatni, nevelni kellene!
Egyszerűen jelzi, hogy mikor mit szeretne. Ha ki akar jönni a kalitból, felmászik a tetejére, sikolt egyet, s elkezdi rázni a rácsot. Amikor kiengedem, alig lehet levakarni valamelyikünk válláról, fejéről, kezéről. Már megtanulta, hogy a ruhát nem szabad rágcsálni, de a hajunkat, egyes karkötőket, meg esetleg a jegygyűrűt viszont igen. Ha megéhezik, visszaröpül a kalitja oldalára, s a retesszel bajlódik, amivel a kajás táljait be lehet csukni a kalitba, s ki kell neki nyitni. Akkor rátrónol a szélére, s eszik amíg jól nem lakik, majd pottyant egyet, s jön vissza játszani. A hétvégén elaludtam délután, s másfél órán keresztül rajtam csücsült csöndben, nyugodtan, míg fel nem ébredtem, akkor rögtön játszani kezdett velem. Ha közösen étkezünk az asztalnál, még vannak gondok vele, ugyanis minden kaját meg szeretne kóstolni, ami nem lenne baj, csak hát azt mégsem hagyjuk, hogy ráugorjon az ételre. Ezt egyelőre nehezen érti meg, de biztos vagyok benne, hogy menni fog előbb-utóbb. Egyik vacsoránál örömmel vettük tudomásul, hogy a tejet nagyon szereti. Főleg az én bögrémből! :) Ezzel az állati fehérje-szükséglet kielégítése megoldottnak tűnik, mert mi tagadás, a lisztkukacok, giliszták szeletelgetéséhez nincs nagy kedvem. A retek is kedvenc, viszont a hagymát útálja! :-) Érdekes, azt hittem, a banán lesz a fő gyümölcs, de az almáért rajong, ami már csak abból a szempontból is, hogy hazai gyümölcs, nagy dolog, mert így nem növeli az ökológiai lábnyomunkat, s a pénztárcánkat is kíméli. A zöldségek között még nem találtuk meg az igazit. Este, ha már elfáradt, felmegy a kalitja tetejére, s "megkér", hogy csukjam be. 5 perc múlva már alszik is. Egyszerűen elképesztő...



Köszönjük, hogy hozzájárult a levele publikussá tételéhez. Nagy öröm volt olvasni a sorait, bár a tej helyett inkább a sajtot, túrót, kefirt, joghurtot és a csirkemellet ajánlottuk a kis gazfickó étrendjébe!!!!:-)

Viselkedés, nevelés

A saját tapasztalatainkat tennénk közzé ebben a témában, illetve ha valaki kérdez, akkor itt található a válasz.......


A sapis fióka bűbájos, örökmozgó, felfedező, bátor kismadár. Fontos, hogy fiatal korában kellőképpen szocializálva legyen, ez a záloga, hogy később, felnöttként is szeresse az embereket és az állatokat. Rendíkül intelligen madár, hamar megérti, hogy mit is akarunk tőle. Nevelésénél azonban nagy szükség van rá, hogy következetesek legyünk. Amit szabad, azt mindig szabad és amit nem azt soha. Lehetőség szerint mindig ugyanazt a szót használjuk, ha tiltani akarunk neki valamit, az ujjunkat is felemelhetjük hozzá, később már csak az ujjunkkal is le tudjuk állítani a tilos dolgokról. Gondoskodnunk kell elég rágható, mászható játékról is a számára, mivel szinte egész nap mozgásban van, játszik-eszik-iszik. Nagyon szeret a kalit tetejéről fejjel lefelé lógni, adhatunk a kalitjába létrát, hintát és más lógós játékokat is.
Szobatisztaságra szoktatható. Kb fél éves kora körül. Kijelölünk egy helyet, ahol pottyanthat és egy szót, amit mindig akkor használunk, ha azt akarjuk, hogy pottyantson. Általában látni, ha potyiznia kell, mert ilyenkor megrázza a fenekét és tolatni kezd, na akkor tegyük gyorsan vissza és mondjuk a szót naki. Aztán az elején rövid (félórás) időközönként visszatesszük a pottyantóhelyre és mondjuk a szót, ha sikerül nagyon megdícsérjük, megsimogatjuk. Később az időszak növelhető, ki lehet tolni egészen 1- másfél óráig. Tudni kell azonban, hogy ez aeősen függ a madár lelkiállapotától, hiszen ha hirtelen megijed, többnyire azonnal pottyant is egyet.
A feketesapis rendkívül aktív madár. Napközben szinte sosem bóbiskol, pihenget, mint más madarak. A környezetében mindent meg akar ismerni, kezek híján természetesen a csőrével. Bátor és vakmerő, nem ijed meg a saját árnyékától. Más házikedvencek összeszoktatásánál ezért igen gondosan kell eljárni. Különösen oda kell figyelni az ivarérés illetve a párzási idő időszakában. A madarunk ilyenkor agreszívebb, hangosabb lesz. Jó hír viszont, hogy ez az időszak viszonylag hamar elmúlik és a viselkedése újra a megszokott lesz. Ivaréréskor a madarak társaikkal is agresszívebbek. Ha más papagáj is él velünk, nagyon figyeljünk, ha egyszerre, egy légtérbe engedjük ki őket. A sapis ösztönösen kihívja verekedni a másik papagájt. Ez egy jellegzetes testbeszéd, a madár kihúzza magát, kissé megnyitja a szárnyait, olyan ilyenkor, mint egy kicsi angyal és lassan elkezd körbe-körbe forogni a tengelye körül. Jelentése: "Nagy vagyok és erős, képes vagyok megvédeni a csapatomat, velem verekedj meg, ha bántani akarod őket!"És ne legyen számunkra hihetetlen, hogy akár egy nála sokkal nagyobb madárnak is nekimegy! Az önismerete a nullához konvergál, bárkinek képes ilyenkor nekimenni, hogy megvédje magát és a csapatát! Magam is átéltem már Csibészkével ilyen szituációt, két idegen sapis és egy kakadú volt a közelében, mikor a fentiek szerint kihívta őket verekedni, hogy megvédjen engem, a párját és a kis nemes gyereket, akik a csapata voltunk. Azóta ha lehet, még jobban szeretem ezt a kis sárgagatyást, hiszen azért ehhez nem kevés bátorság kell.
Hagyni kell a számára elég időt, hogy megszokja, megbarátkozzon a többi családtaggal is. Előbb-utóbb ő maga fogja keresni a családtagok társaságát. A durvaságot soha ne engedjük meg neki, de ne is bántsuk érte, mert agresszióval válaszol.
Általában elmondhatjuk, hogy két dolog szükséges ahhoz, hogy valaki a madarával tökéletesen együtt tudjon élni: a türelem és a szeretet. Az a gazda, aki rendelkezik ezzekkel a tulajdonságokkal, egy csodálatos, kedves, szeretereméltó,okos társat kap a madara személyében.

Témák

Mostantól új témákat nyitunk külön bejegyzésekben. Ha valakit érdekel valami, kérjük, hogy jelezze a hozzászólásokban és bővebben írunk róla.

2008. február 20., szerda

Előszó


Kedves Látogató!


Ezt a blogot feketesapkás papagáj kedvelők készítették, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezt a fajt bemutassák azoknak, akik még nem ismerik, nem is hallottak róla vagy pont érdeklődnének iránta. Ez a faj méltatlanul ismeretlen hazánkban, pedig a tulajdonságai alapján nagyon is népszerű lehetne.
A tudományos értekezéseket meghagyjuk a szakembereknek. Mi teljesen más oldalról közelítünk. Megpróbáljuk megmutatni, hogyan kell és lehet élni egy ilyen madárral. Azt bemutatni, hogy ez az élet milyen remek lehet. Azokra is gondoltunk, mikor blogunkat elkezdtük, akik valamilyen okból ( időhiány, helyhiány, anyagiak stb.) nem képesek nagypapagájt tartani, de vágynak hasonlóra. Mindenképpen szeretnénk valamilyen módon pótolni a faj írott bemutatásának hiányát.